Kasi tabik spring kat followers

Monday, 25 April 2011

Saintis muda menyelesaikan isu fizik:

(dalam tu lukis gajah bagi paper fizik spm percubaan)
        
           Aku kalau jadi cikgu mesti rasa geli perut nak tanda, kalau boleh tiap2 hari nak tanda paper dari tengok maharaja lawak sebab lawak ni lagi best. Selain itu, faktor yang paling utama adalah ku tak payah bayaq yuran astro.he3.So ini adalah kata2 perangsang kepada lecture2 ku yang bakal tanda paperku nanti. Bayangkan kertas nak tanda tu macam paper di atas.huhuhu


           Aku paling tak suka fizik.Pengiraan dia macam2 formula kena hafai kowt. V=IR,macam2 la lagi. masa sekolah dulu sampai SPM tak penah ku lulus tapi masuk University amik cabang Fizik gak Ijazah Kejuruteraan Elektrik. Ada orang cakap, apa yang hg tak suka tak bermakna benda yang hg tak suka itu berada jauh dari hang. Aku faham aku bukan student yang bijak, walau pon ku sibuk dengan hal urusan persatuan, kelab, NGO luar tp ku tak nak la menghampakan harapan mak bapak aku, lecture yang tersayang yang akan tanda paperku(bukan bodek ye.he3) dan insan2 yang ku sayang.
kata Elbert Einstain "Imiginasi adalah lebih penting dari pengetahuan"
Persoalan:

  • Kenapa belajaq fizik dan ilmu sains dan ilmu hisab susah?
  • Awat tokoh ilmuan Islam dulu tak dak pon belajaq sampai University, tapi pakar pelbagai bidang?
jawapan 
  •  Budaya pembelajaran di Malaysia adalah study untuk masuk university dan kerja.
  • Tak ada semangat ingin tahu,walaupon elbert eintain bodo masa sekolah rendah tp semangat ingin tahu buat dia berjaya
  • Tiada pemdedahan ilmu ketika berhibur contohnya: taman permainan kan banyak , letak la info2 sains kat taman permainan tu contoh konsep inertia buaian, gear and pulley aplication.Kalau tempai mainan sekadar main memang la tak berkembang
  • Hanya tahu mengguna tapi tak tahu nak cipta atau buat sendiri: contoh Semua orang tahu guna lampu, guna flush tandas tapi bila rosak mula la call orang suh pebaik. kenapa tak eksplore dulu untuk perbaiki
  • Paling best nak bagi tahu. Hampa tak penah rasa susah nak masuk sekolah. Zaman sekarang masuk sekolah yuran free, kalau dulu kena bayaq.Budak sekarang ponteng sekolah, tak nak belajar atas sbb faktor tak penah rasa susah. Orang tak penah masuk sekolah sebab fakir miskin rasa nak sangat masuk sekolah

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...